Ajax Hall of Fame

Sterspelers

Het winnen van prijzen gaat niet zomaar: er is een goed samenwerkend team voor nodig. Soms is er dan een speler die ver boven de rest uitsteekt. Ajax heeft veel van deze sterspelers mee mogen maken in de ruime eeuw dat ze al actief is. In Ajax’ Hall of Fame staan daarom ook veel grote namen zoals Johan Cruijff, Marco van Basten en Dennis Bergkamp.

Johan Cruijff

Over de hele wereld wordt ‘nummer 14’ gezien als één van de beste voetballers aller tijden. Johan Cruijff werd zelfs gekozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw en stond op de tweede plaats als Wereldvoetballer van de twintigste eeuw. Cruijff heeft van 1964 tot 1973 en van 1981 tot 1983 bij Ajax gespeeld als aanvaller, waar hij befaamd was om zijn techniek, snelheid en inzicht. Hij is ook trainer geweest bij de Amsterdamse club. Zelfs zonder de diploma’s die eigenlijk benodigd zijn om professioneel voetbaltrainer te zijn wist hij een goed team neer te zetten. Al met al heeft ‘El Flaco’ veel betekent voor de club en mag hij zeker een sterspeler genoemd worden. ‘

Marco van Basten

Naast Johan Cruijff wordt ook Marco van Basten gezien als één van de beste 1024px-Marco_van_Basten_(Ajax),_Adick_Koot_(PSV)spelers aller tijden, en net als Cruijff heeft van Basten bij Ajax gespeeld, van 1981 tot 1987. De aanvaller stond bekend om zijn techniek en afronding. Nadat hij een trainerscursus had gedaan werd hij trainer van de beloften (Jong Ajax) in 2003 en in 2008 werd hij (voor ruim een jaar) trainer van het eerste elftal. Op dit moment is hij de assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal.

Dennis Bergkamp

Aanvaller Dennis Bergkamp kennen de meesten van zijn doelpunt tegen Argentinië op het WK van 1998: in de slotseconden scoorde ‘The Flying Dutchman’ de 2-1 en zo ging Nederland door naar de halve finale. Bergkamp speelde van 1986 tot 1993 bij Ajax en in 2011 keerde hij terug als assistent trainer.