De Community

Ajax’ fanbase

De Ajax Community bestaat uit een grote groep fanatieke en vooral enthousiaste voetbalfans. Er zijn veel fanverenigingen voor de supporters van Ajax. De AFCA Supportersclub, Vak 410, de F-SidRichard_Donald_stand_on_a_Match_Daye; allemaal zijn het groeperingen fans die samen de club willen steunen. Naast deze zijn er nog veel meer verenigingen die gezamenlijk verschillende activiteiten organiseren namens en voor Ajax. Het leuke aan deze verenigingen is dat iedereen mee mag doen. De fanclubs zetten zich voornamelijk in voor de supporters zelf, maar ook voor de club en alles wat er tussen die twee speelt. Daarbij worden er ook veel activiteiten als thema-avonden georganiseerd voor de fans.

Er zijn twee door Ajax erkende supportersverenigingen: de AFCA Supportersclub en Ajax Life.

AFCA Supportersclub

De AFCA Supportersclub zet zich veel in voor de supporters zelf. Ze is financieel onafhankelijk van Ajax zelf en ziet graag dat dingen als de kaartjesprijzen, het voetbal zelf en de jeugdteams zijn zoals de supporters dat graag zien. Supporters hebben dan ook veel inbreng bij de vereniging. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd. Het ‘hoofdkwartier’ van de AFCA Supportersclub is het Ajax Supportershome aan de ArenA Boulevard. Hier vinden jaarlijks een aantal thema-avonden plaats en zijn er een paar toernooien, zowel op het veld als in de zaal. Topper van deze toernooien is het Para Smit toernooi, dat jaarlijks weer terugkeert en vele bezoekers trekt. De Supportersclub zorgt er overigens ook voor dat supporters makkelijk met bussen mee kunnen mocht Ajax een keer buiten Nederland spelen.

Ajax Life

Ook Ajax Life is met 95.000 leden een grote supportersvereniging van Ajax. Onder het motto ‘Eens Ajacied, altijd Ajacied’ zorgen zij er voor dat leden – die voor ongeveer 27.- euro per jaar lid kunnen worden – voorrang krijgen bij de kaartverkoop van wedstrijden en twintig keer per jaar de krant Ajax Life kunnen ontvangen met interviews, analyses en dergelijke. Ook deze fanclub organiseert activiteiten zoals toernooien ‘CafĂ© Ajax Life’.