Over Ajax

In het kort

De ‘Amsterdamsche Football Club Ajax’, die vaak gewoon ‘Ajax’ wordt genoemd, is een profvoetbalclub uit Amsterdam. Ajax, gesponsord door de verzekeraar Aegon, is één van de grotere clubs van Nederland en staat op de 29e plaats op UEFA’s ranglijst van beste clubs van Europa. De club werd in het jaar 1900 opgericht en heeft sindsdien veel bekende spelers voortgebracht en veel prijzen binnengehaald. Van Ajax’ sterren is Johan Cruijf veruit de bekendste: ‘Nummer 14’ heeft in zijn elf jaar bij de club ruim 200 doelpunten gescoord. Met Cruijf werden acht van de drieëndertig landstitels veroverd.

De Amsterdam ArenA

De wedstrijden van Ajax worden gespeeld in het stadion van Ajax: de Amsterdam ArenA. Met 53.502 zitplaatsen is dit het grootste stadion van de Benelux. Sinds 1996 is dit stadion de plek waar de thuiswedstrijden van Ajax worden gespeeld. Daarvoor werden de wedstrijden gespeeld in het oude stadion ‘De Meer’.

Dameselftal en Jeugdteams

Ondanks het feit dat vooral het eerste elftal van Ajax bekend is, zijn ook de jeugdteams en het dameselftal – dat vanaf seizoen 2012/2013 meespeelt – erg succesvol. De jeugd in Nederland heeft vaak als droom gescout te worden door scouts van Ajax, die veelvoudig worden ingezet om nieuw talent te werven. Als gevolg hiervan worden veel van de jeugdteams kampioen.

De Foundation

Naast de prestaties op voetbalgebied staat Ajax ook bekend om haar ondersteuning bij maatschappelijke projecten op het gebied van sport, gezondheid, sociale integratie en educatie. Deze tak van Ajax wordt de Ajax Foundation genoemd. Deze Foundation is opgericht in 2010 ter ere van het 110-jarige bestaan van de voetbalclub.