De Geschiedenis van Ajax

De oprichting van Ajax

Ajax zelf bestaat officieel sinds 1900, maar hiervoor al bestond het idee voor deze voetbalclub. In 1894 richten een groep vrienden eeUEFA_Euro-League_FC_Salzburg_gegen_AFC_Ajax_Amsterdam_50n voetbalclub met de naam ‘Union’, een naam die datzelfde jaar nog (compleet met spelfout) werd veranderd in ‘Footh-Ball Club Ajax’. In deze tijd kregen veel voetbalclubs de naam van een Griekse of Romeinse held. Denk hierbij aan Hercules, Victoria en Hermes. De voorloper van het huidige Ajax kon echter niet voldoen aan de eisen die de Amsterdamse voetbalbond had opgesteld voor clubs en werd daarom in 1896 ontbonden. In 1900 werd de club echter opnieuw opgericht, nu wel volgens de regels, en Floris Stempel (die met het idee kwam om Ajax opnieuw op te richten) werd de eerste voorzitter van de club. In 1902 speelde de club mee in de derde klasse, waarna het direct promoveerde. Met de tijd werd Ajax een steeds grotere club tot het werd wat het vandaag de dag is: een vooraanstaande club op eredivisieniveau.

Joodse achtergrond

Naast de prestaties is ook de Joodse achtergrond van Ajax internationaal bekend. Dit komt vooral door een Joodse wijk die gelegen is in Amsterdam. Ajax heeft redelijk veel Joodse mensen gekend, zowel op als naast het veld. Enkele bekende spelers van Joodse afkomst zijn Johnny Roeg en Sjaak Swart. Ajacieden krijgen daarom door hun historische achtergrond vaak de bijnaam ‘Joden’.

Stadions van Ajax

Het huidige stadion van Ajax, de Amsterdam ArenA, is pas sinds 1996 het officiĆ«le stadion van Ajax. Zoals de meeste voetbalclubs kent Ajax vele stadions. In de eerste 7 jaar na de oprichting van de club werd er op weilanden gespeeld: pas in 1907 nam de club zijn intrek in een stadion bijgenaamd ‘Het Houten Stadion’. Dit stadion was al gauw te klein en in de jaren dertig verhuisde de club naar het stadion ‘De Meer’, waar de grote namen van Ajax ( Johan Cruijff, Sjaak Swart, Marco van Basten) hebben gespeeld. Op 14 augustus 1996 werd de eerste wedstrijd in de Amsterdam ArenA gespeeld.