De Amsterdam ArenA

Het Stadion

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHet huidige stadion van Ajax is de Amsterdam ArenA. Dit stadion is het grootste van Nederland met wel 53.502 zitplaatsen voor supporters en wordt naast voetbal voor nog vele andere doeleinden gebruikt.

Het ontstaan van de ArenA

De ideeën voor het stadion waren er al in 1989, toen het oude stadion niet meer aan de eisen voldeed. De ArenA, ontworpen door architect Rob Schuurman, werd met een ceremonie geopend door koninging Beatrix op 14 augustus 1996. Hierna werd de eerste wedstrijd, een vriendschappelijk duel, gespeeld tussen Ajax en AC Milan, die de uitpartij won met 0-3.

Niet alleen voor Ajax

Vandaag de dag heeft de ArenA veel toepassingen. Niet alleen worden de wedstrijden van Ajax er gespeeld, ook de interlands van het Nederlands elftal, de wedstrijden om de Johan Cruijf-schaal en de duels van de Champions League worden op deze grasmat in Amsterdam gespeeld. Ook in 2020, wanneer het Europees Kampioenschap in 13 landen over heel Europa zal worden gespeeld, zullen er een paar wedstrijden in de Amsterdam ArenA worden gehouden.

Multifunctioneel

Naast voetbalwedstrijden wordt de ArenA ook voor andere evenementen gebruikt. Veel popconcerten worden hier gehouden; artiesten zoals U2, Bruce Springsteen en Michael Jackson hebben hier opgetreden. In 2002 was er een groot feest ter ere van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en in 2005 werden de IIFA-Awards hier uitgereikt.

Uitbreiding

Overigens is de Amsterdam ArenA na al die jaren al meerdere malen uitgebreid. Er is al vaak aan het aantal zitplaatsen gesleuteld. Door de jaren heen zijn er ruim duizend plaatsen bij gekomen.

Sinds er is besloten dat er in het stadion enkele wedstrijden zullen worden gespeeld voor het EK in 2020, zijn er nieuwe uitbreidingsplannen gekomen. Het doel is om voor het EK het aantal zitplaatsen te verhogen naar zesenvijftigduizend. Daarbij moet er worden gezorgd voor meer voorzieningen en roltrappen. Ook zal het stadion zonnepanelen krijgen om zo over te kunnen stappen naar duurzame energie.